Binnenvaartschip ‘Bontekoe’ bij de ECT Delta & APM Terminals op Maasvlakte. HH
De binnenvaartsector loopt te hoop tegen de maatregelen die het containeroverslagbedrijf ECT wil nemen om in de zomer congestie in de Rotterdamse haven te voorkomen. ‘Over de gevolgen van die maatregelen is nog veel onduidelijk’, zegt Maira van Helvoirt van de branchevereniging CBRB. Volgens haar lopen de binnenvaartschippers financiële risico’s door de maatregelen. Zij wil binnenkort aanvullend overleg met ECT.
In een recente brief aan zijn klanten schrijft ECT dat een binnenvaartschip bij de zogeheten Delta-terminal per bezoek minimaal 20 containers moeten aan- en afvoeren. Bij een andere terminal, Euromax, bedraagt het minimum tien. De maatregel gaat per 1 juni in.
Vlotte afhandeling
Hiermee wil het containeroverslagbedrijf, dat nu veruit de meeste containers overslaat in de Rotterdamse haven, een einde maken aan de praktijk dat binnenvaartschippers met slechts drie of vier containers bij de terminal aanleggen. Dit houdt volgens ECT de vlotte afhandeling aan de terminal op. Het bedrijf spreekt in de brief van ‘noodzakelijke maatregelen’ en hoopt op ‘steun en begrip’ van zijn klanten.
Eerder dit jaar luidden transporteurs de noodklok over dreigende congestie bij het grootste containeroverslagbedrijf in Rotterdam. Vorig jaar zomer bleek de haven de aanwas van containers niet te kunnen verwerken, waardoor er veel oponthoud ontstond.
Volgens Van Helvoirt van het CBRB hebben de maatregelen grote gevolgen voor de binnenvaart. ‘Schippers komen meestal niet voor de lol met drie of vier containers aan’, zegt zij. ‘Dat moet omdat de containerrederijen hun containers op tijd terug willen hebben.’ Als dat door de eis van ECT niet meer mogelijk is, worden de schippers volgens haar mogelijk met extra kosten geconfronteerd. ‘De rederijen moeten hier dus ook aan meewerken. Daar willen wij duidelijkheid over.’
Minimale eis
Verder zet CBRB vraagtekens bij de minimale eis van het aantal containers dat ECT oplegt. ‘In de praktijk blijkt dat de schepen met drie of vier containers nog snel even geholpen kunnen worden. Hoe gaat dat dan straks met de grotere binnenvaartschepen?’
Het is evenmin duidelijk hoe de binnenvaart aan de nieuwe eis moet voldoen. Containers zullen geclusterd moeten worden, wat waarschijnlijk moet gebeuren bij binnenlandse terminals. ‘Dat zullen de kleinere terminals wellicht niet aankunnen’ zegt Nutte Visser, voorzitter van Vito, de brancheclub van zogeheten inland terminals. Hij voorziet eveneens een verschuiving van containervervoer van binnenvaart naar de weg. Visser voegt er aan toe wel begrip te hebben voor de maatregelen van ECT.
Ook aan het wegverkeer en de rederijen legt ECT strengere eisen op om oponthoud bij de verwachte zomerdrukte zo veel mogelijk te voorkomen. Aan- en afvoertijden worden strikter gehandhaafd en de tijd dat een container op het terrein van ECT mag staan wordt verkort.
Andere terminals
ECT heeft in de Rotterdamse haven drie containerterminals. Daarnaast exploiteert APM Terminals twee terminals, waarvan er één vorige week werd geopend. Deze nieuwe faciliteit draait echter nog lange niet op volle capaciteit. Na de zomer opent een derde terminalbedrijf, RWG, een nieuwe faciliteit op de Tweede Maasvlakte.
De nieuwe terminals vergroten de containercapaciteit in Rotterdam bij volle benutting met 40%. Maar het zal nog enige tijd duren voordat die uitbreiding is gerealiseerd.
via: www.fd.nl