Diverse grote partijen in de binnenvaartsector hebben een brandbrief gestuurd aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) over de dreigende congestieproblemen in de Rotterdamse haven.
Het gaat om het samenwerkingsverband LINC, dat bestaat uit de belangenorganisaties CBRB en de Vereniging van Inland Terminals Operators, aldus diverse bronnen binnen de branche.
In de brief, die deze week is verstuurd, vragen de bezorgde branche-organisaties aandacht voor de congestie die weleens veel groter kan worden dan vorig jaar toen binnenvaartschepen soms dagen moesten wachten bij de terminals.
Daarnaast vinden zij de maatregelen die het havenbedrijf van Rotterdam en overslagbedrijf ECT in een gezamenlijk communiqué deze week hebben toegezegd onvoldoende. ‘Dat is gewoon mooi weer spelen’, aldus een anonieme partij.
Diverse ondernemingen in de binnenvaart willen vooral een ‘eerlijk verhaal’ richting de klanten. ‘Er wordt nu gedaan alsof er nauwelijks iets aan de hand is, maar de realiteit is dat er een verkeersinfarct dreigt in de Rotterdamse haven. Nu al, in de rustige periode, is er sprake van ernstige problemen en sommige partijen hebben al een congestietoeslag geïntroduceerd.’
Woordvoerder Rob Bagchus van ECT erkent dat er door de drukte ‘af en toe’ wachttijden ontstaan, maar volgens hem is de situatie niet vergelijkbaar met die van de zomermaanden van vorig jaar, toen binnenvaartschepen dagenlang op een ligplaats moesten wachten.
Bagchus verzekert dat ECT ‘alles uit de kast’ haalt om alle modaliteiten zo snel mogelijk af te handelen. Verder wordt er met alle belanghebbenden over overbruggingsmaatregelen gepraat. Hij wijst er bovendien op dat de congestie niet een probleem voor Rotterdam alleen is maar dat er alle grote containerhavens in de Hamburg-Le Havre-range momenteel kampen met topdrukte en congestie.
Diederik Antvelink van binnenvaartbedrijf Van Uden begrijpt de zorgen in de branche. ‘We hebben een duidelijk verhaal nodig naar de afnemers van onze diensten toe. De wachttijden zijn er al en het wordt alleen maar erger. Onze klanten hebben het recht dat te weten. Nu wordt de boel een beetje vertroebeld, maar er is gewoon al sprake van congestie en die wordt alleen groter. Hetzelfde geldt voor Antwerpen. Je hebt niet alleen te maken met grotere schepen en de verhuizing van terminals, maar ook met een tekort aan leeg equipment en het onderhoud aan de Kreekkraksluizen waardoor er de komende tijd lange wachttijden ontstaan. Het is een samenloop van omstandigheden, maar daar moeten we wel open over zijn. Er is gewoon een groot probleem en dat zal zich helaas ook vertalen in hogere kosten binnen keten.’