De eerste fase van de Container Exchange Route (CER) tussen de terminals op de Maasvlakte moet in het eerste kwartaal van 2018 klaar zijn.
Dit blijkt uit een planning die Havenbedrijf Rotterdam naar betrokken partijen heeft gestuurd. Voorbereidende werkzaamheden, zoals het verleggen van pijpleidingen, zijn al van start gegaan, maar de feitelijke aanleg begint pas eind dit jaar.
De eerste fase omvat de verbinding tussen het Delta-schiereiland, met daarop ECT Delta en APMT Rotterdam, en Rotterdam World Gateway, een afstand van ongeveer zeven kilometer. Behalve die twee krijgen APMT MV2, het Distripark en een aantal kleinere bedrijven aansluiting.
ECT-dochter Euromax aan de andere kant van de Maasvlakte wordt een jaar later aangesloten, waarmee de verbinding met ongeveer tien kilometer wordt verlengd. Verwacht wordt dat er jaarlijks ongeveer een miljoen containers via het gesloten transportsysteem zullen worden uitgewisseld.
De havenbeheerder heeft inmiddels groen licht van zijn raad van commissarissen en aandeelhouders, de gemeente Rotterdam en het Rijk, voor de investering van naar schatting 175 miljoen euro. Het project omvat onder meer de bouw van vier ongelijkvloerse kruisingen over spoorwegen, wat de kosten flink opdrijft. Overigens komen er ook een drie gelijkvloerse kruisingen met het wegverkeer en één met een spoorweg.
Het Havenbedrijf verwacht dat de CER, die eerder als de interne baan te boek stond, de doorvoer van containers veel efficiënter zal maken. Treinen, binnenschepen en feederschepen hoeven straks niet meer verschillende terminals op de Maasvlakte af om containers op te pikken omdat die via de CER naar een verzamelpunt kunnen worden gebracht. Omdat het een gesloten systeem gaat, zijn er weinig douaneformaliteiten nodig.
De CER wordt een tweebaansweg, waarover de containers door multi trailer systems (mts’en, containertreintjes op banden) zullen worden vervoerd. In een eerder stadium speelde het Havenbedrijf met de gedachte om onbemande agv’s in te zetten, maar daar is het mede onder druk van de vakbonden van teruggekomen. Die zien de CER als een middel om het verwachte banenverlies bij de overslagterminals te beperken.