0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

CFNR trekt zich terug uit Rijnduwvaart

Het Antwerpse bedrijf heeft zes personeelsleden en achttien duwbakken overgenomen.

CFNR spreekt van een ‘historisch keerpunt’, omdat de geschiedenis van de Franse groep in een ver verleden is begonnen met duwvaart op de Rijn. ‘Deze activiteit had echter niet meer de benodigde omvang en de overcapaciteit aan laadruimte in de markt liet het vernieuwen en voortbestaan van de vloot niet toe’, aldus de rederij in een persbericht.

De onderneming werd kort na de Tweede Wereldoorlog als Communauté de Navigation Française Rhénane in opdracht van generaal De Gaulle opgericht om de aanvoer van grondstoffen via de binnenvaart naar Frankrijk veilig te stellen. Ze heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de duwvaart op de Rijn, die na de oorloog een enorme vlucht nam.

In 1978 was CFNR de eerste met een containerdienst tussen Straatsburg en Antwerpen/Rotterdam. En acht jaar later was de rederij één van de vier oprichters van Penta, naar eigen zegen ‘een verbond om het containervervoer tussen de Boven-Rijn en de havens in de Benelux onder elkaar te verdelen’. De andere vier waren Danser, Rhenus en Swiss Terminal.

De rederij verlegt een deel van de activiteiten naar de Donau, waar al drie duwboten en vijf duwbakken naartoe zijn overgeheveld. Dochterbedrijf CFND in Belgrado moet die activiteiten de komende jaren verder uitbouwen. De groep exploiteert ter plaatse ook de privéhaven van het Franse gipsconcern Lafarge in het eveneens Servische Béocin.

Wel zal CFNR drie moderne koppelverbanden van (172 meter, 5500 ton) in Noordwest-Europa blijven exploiteren. Volgens een persbericht evolueert het bedrijf ‘van een vennootschap met middelen naar een leverancier van diensten, met een tiental commerciële en bevrachtingsagentschappen in zes landen waardoor zij haar positie bij de marktleiders versterkt’.

Eerder verkocht CFNR, onderdeel van ATIC Services Group, dat weer deel uitmaakt van het staalconcern Arcelor-Mittal, alle containeractiviteiten aan de Nederlandse Danser Group. Daarmee ging het personeel in Straatsburg, Ottmarsheim en een deel van de mensen in Dordrecht en Antwerpen alsmede een koppelverband over naar Danser.

Volgens directeur Lode van Regenmortel van CFNR in Antwerpen is de reorganisatie van de groep afgerond. ‘We hebben afscheid genomen van een aantal minder rendabele activiteiten en zullen ons verder op drie speerpunten concentreren, bevrachting, de overslag in een aantal binnenhavens en het Donau-project.’

via: www.nieuwsbladtransport.nl