De zwakke containertarieven als gevolg van een te veel aan schepen en een te lage vraag zullen de consolidatie van de containerlijnvaart versnellen.
Dat zegt Maersk Line CEO Søren Skou in een interview met persbureau Reuters.
De uitspraak van Skou wordt kracht bijgezet door drie mogelijke fusies die momenteel besproken worden. De fusie van China Shipping Group en China Ocean Shipping Company (Cosco) is van deze drie het meest vergevorderd in gesprekken.
In augustus maakten de bedrijven bekend de handel in hun aandelen tijdelijk op te schorten, waarop al snel geruchten over fusiegesprekken de media bereikten. Inmiddels is er zekerheid dat de gesprekken vorderen. Vorige maand meldde de Wall Street Journal op basis van een ingewijde bron dat de fusie voornamelijk betrekking heeft op de containerafdelingen van de bedrijven, ‘hoewel de tanker- en terminalafdelingen in mindere mate ook betrokken kunnen zijn’, aldus de krant.
De samenvoeging van Cosco Container Lines (Coscon) en China Shipping Container Lines (CSCL), nu respectievelijk nog de nummer zes en zeven, creëert een nieuwe nummer 4 op de wereldranglijst van container carriers. Op basis van hun huidige capaciteit van hun eigen en ingehuurde vloot zou de nieuwe rederij over 296 schepen beschikken met een totale capaciteit van 1.554.101 teu. De vorming van deze rederij kan eind dit jaar al een feit zijn. ‘De officiële bekendmaking wordt begin 2016 verwacht’, aldus Lloyd’s List.
NOL praat met Fransen en Denen
Neptune Orient Lines (NOL) bevestigt in een beursnotitie op de Singapore Stock Exchange dat het bedrijf in gescheiden, verkennende overnamegesprekken is met CMA CGM en Maersk Line. NOL is eigenaar van APL, een containerrederij die een stevige positie op de Trans-Pacifische handelsroutes heeft. Analisten zien de koop daarom als een strategische goede zet. CMA CGM en Maersk Line hebben beiden flink hebben geïnvesteerd in nieuwe capaciteit, maar deze schepen worden vooral op de oost-westelijke handelsroutes tussen Azië en Europa ingezet. ‘Geen van beide rederijen hebben schepen die de gezondere Trans-Pacifische routes kostenefficiënt kunnen bedienen’, zegt CEO Lars Jensen van Sea Intelligence Consulting tegen Journal of Commerce. ‘Beide carriers hebben relatief oude schepen in de 8.000 tot 10.000 teu range. Zij kunnen of deze schepen nieuw bestellen, wat nog zwaarder op vraag en aanbod zal wegen, of een rederij kopen die nieuwere schepen heeft in die range.’ APL voldoet aan dat criterium. In 2011 kocht NOL nog twee nieuwe schepen van 9.200 teu. Ook heeft de rederij tien schepen tot deze capaciteit laten upgraden. In de beursnotitie benadrukt NOL dat er geen garantie is dat de gesprekken met CMA CGM en Maersk Line zullen leiden tot definitieve overeenkomsten of transacties. APL heeft momenteel een vloot van 86 schepen met een totale capaciteit van 541.521 teu.
Koreaans huwelijk
Geruchten over een derde fusie in de containerlijnvaart, tussen de Koreaanse rederijen Hyundai Merchant Marine en Hanjin Shipping, berusten vooral op speculatie. Seoul zou de rederijen gevraagd hebben een dergelijke fusie te bekijken. Hyundai Merchant Marine ontkent dit echter, terwijl Hanjin het verzoek van de regering bevestigd. Het Zuid-Koreaanse Ministerie van Oceanen en Visserij heeft inmiddels ontkent dat er sprake is van een gedwongen fusie, zo meldt IHS Fairplay. Wel meldde het ministerie dat ‘de kredietverstrekkende banken aan het checken zijn of de zelfhulpplannen van beide rederijen realistisch zijn voordat zij besluiten de rederijen verder te steunen.’ Hanjin en HMM, respectievelijk de nummer 9 en 16 op de wereldranglijst, verkeren al tijden in zwaar weer.
De containertarieven staan al langer onder druk, maar hebben de laatste paar maanden een dieptepunt bereikt. (Bron: Shanghai Containerized Freight Index)