De concurrentieslag op de Rotterdamse Maasvlakte, het deel waar de grote containerterminals zijn gevestigd, belooft de komende maanden nog heviger te worden.
De oorzaak is dit keer de geplande overname van de Duitse rederij Hamburg Süd door het Deense Maersk, de grootste containerrederij ter wereld. De stap kan grote gevolgen hebben voor ECT, de oudste en grootste terminal in Rotterdam. ‘De overname kan nadelig voor ons uitpakken, want Hamburg Süd is een klant van ons’, zegt een woordvoerder. ‘Maar het is nog geen gelopen race. De overname moet nog worden goedgekeurd en in de containersector kan er om de paar weken weer iets veranderen.’
De val van het Zuid-Koreaanse Hanjin gaf eerder onrust bij ECT. foto: HH
ECT wil niet zeggen hoeveel containers Hamburg Süd jaarlijks aanbrengt. De rederij is sterk in het containervervoer van Zuid-Amerika naar Europa.
Eerder al gaf de val van het Zuid-Koreaanse Hanjin onrust bij ECT. Die klant was goed voor 6% van de containeroverslag bij het bedrijf. Het is onduidelijk of ECT alle lading echt is verloren; dat hangt af van welke partijen de ladingstromen hebben overgenomen.
Maersk
Het is te verwachten dat het Deense Maersk per eind volgend jaar de schepen van Hamburg Süd niet meer naar ECT zal sturen, maar naar APM Terminals. Maersk werkt immers uitsluitend via de terminals van dit zusterbedrijf. APM heeft twee terminals op de Maasvlakte en kan aanvullende lading goed gebruiken.
Hanjin was goed voor 6% van de containeroverslag bij ECT
Deze verschuiving hoeft daarom geen gevolgen te hebben voor de Rotterdamse haven als geheel. Maar voor ECT groeit de onzekerheid. De terminal die vijftig jaar geleden met de containeroverslag in Rotterdam begon, probeert daarom meer lading aan zich te binden. Eerder dit jaar nam de Chinese rederij Cosco een belang in de Euromax-termnal van ECT.
RWG
In de komende jaren zal ECT nog meer lading verliezen. Op dezelfde Maasvlakte is namelijk sinds vorig jaar ook de terminal van RWG operationeel. Deze terminal heeft vier rederijen (CMA CGM, APL, MOL en HMM) en het terminalbedrijf DP World als aandeelhouder. De rederijen zijn op dit moment klant van ECT.
Maar ook RWG gaat onrustige tijden tegemoet. In de markt gaan hardnekkige geruchten dat HMM zal toetreden tot de alliantie van Maersk en MSC. Als dat gebeurt, dan is het waarschijnlijk dat de Zuid-Koreanen hun belang in RWG verkopen en daar geen lading naartoe zullen brengen.
Daar komt nog bij dat het Japanse MOL fusiegesprekken voert met zijn landgenoten K-Line en NYK. Als de fusie doorgaat, ontstaat de op vijf na grootste rederij ter wereld. Grote vraag voor RWG is echter welke terminal de Japanners in Rotterdam gaan kiezen. Dat zou dan weer ECT kunnen zijn.
Containeroverslag bij ECT. Vrachtwagens staan opgesteld om containers van Maersk en Hamburg Süd af te leveren of op te halen. foto: HH
Prijsdruk
De onzekerheid wordt vergroot door de prijsdruk op de terminals. Van de vier bestaande rederij-allianties blijft volgend jaar niets over. Vanaf april volgend jaar zullen er drie allianties zijn, die in samenstelling ingrijpend zijn veranderd.
Deze nieuwe allianties (The Alliance, Ocean Alliance en 2M) voeren nu wereldwijd gesprekken met de terminals over de vernieuwing van contracten. Door de malaise in de sector proberen zij de terminaltarieven flink omlaag te krijgen om kosten te besparen.
Verdwijnen
Het overnamenieuws vorige week rond Maersk en Hamburg Süd is de zoveelste verandering in wat inmiddels een extreem jaar voor de sector lijkt te worden. Door de malaise in de containertransport — de transporttarieven staan ernstig onder druk — moeten reders ingrijpen en zien bedrijven tegelijk hun kansen schoon concurrenten te kopen. De waarde van een vloot is immers ernstig gedaald.
Als alle overnames en faillissementen zijn voltooid, zullen zes van de vijftien grootste reders zijn verdwenen. Zo fuseerden Cosco en China Shipping, CMA CGM nam APL over, Hapag-Lloyd kocht UASC, drie Japanse rederijen besloten hun containerdiensten samen te voegen en het Zuid Koreaanse Hanjin ging failliet. De jongste stap is de overname van Hamburg Süd door Maersk.
Thailand
Zelfstandige rederijen die deze storm wisten te weerstaan, zijn vooral te vinden in Azië, zo blijkt uit een overzicht van persbureau Bloomberg. Zo staan containerreuzen als Taiwan’s Evergreen, Yang Ming Marine en Wan Hai overeind. Maar ook voor deze reders ziet het er minder rooskleurig uit.
Reder Evergreen was een jaar geleden nog de de eigenaar van de grootste containervloot in Azië en stond wereldwijd in de top vijf. Maar door de overnames van concurrenten zakt Evergreen naar de derde plek in de regio en nu moet het concern zelfs $ 1,9 mrd overheidssteun ontvangen om in de nieuwe situatie te kunnen overleven. Er waren al eerder dit jaar geruchten dat ook de Evergreen Marine en Yang Ming zouden fuseren, maar die vermoedens zijn vooralsnog onbevestigd.
De containermarkt boekte vorig jaar wereldwijd een magere plus van 0,6%
Koeltransport
Voor reders die op andere wijze willen groeien, lijkt er weinig ruimte. De markt is er niet; de containermarkt boekte vorig jaar wereldwijd enkel een magere plus van 0,6%.
Maar het mondiale transport van gekoeld vervoer (reefer) over zee steeg wel met circa 3%. Dit is omdat voedingsmiddelen als fruit, groente, vis en vlees eerder vooral op pallets werden vervoerd in aparte koelschepen, maar nu ook per koelcontainer gaan. Daarmee gloort er toch een kans voor reders die de groei op eigen kracht willen behalen. Gekoeld transport, berichtte onderzoeksbureau Drewry, is de enige tak in de containersector die de komende jaren een redelijke groei zal laten zien.
via: fd.nl