0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

Containertarieven in Azië weer gestegen

Er werd vorige week op de Chinese spotmarkt weer meer betaald voor de export van containers naar Noord-Europa.

Nog voor de geplande tariefsverhoging van 1 augustus stegen de gemiddelde prijzen van 2.480 dollar naar 2.720 dollar all-in voor een 40’ container.

Op 1 juli konden de carriers hun tarieven fors verhogen (+174%), waarna de vrachtprijzen weer drie week onder druk stonden. Per 1 augustus willen bijna alle grote rederijen 500 tot 525 dollar extra per teu aanrekenen. Alleen Maersk Line houdt het op een lagere aanpassing van 300 dollar/teu.

De prijzen stijgen omdat de capaciteit op het vaargebied lichtjes werd beperkt en de gemiddelde beladingsgraad van de schepen nu vaak rond de 95% schommelt. Deze periode is traditioneel gezien altijd de drukste van het jaar.

De Britse consultant Drewry Maritime Research heeft wel becijferd dat het piekseizoeneffect elk jaar kleiner wordt. In de periode 2004-2007 werd tussen het Verre Oosten en Europa in het derde kwartaal gemiddeld 26,8% van het totale jaarlijkse volume vervoerd. Dat percentage daalde vorig jaar naar 25,7%.

In het derde kwartaal wordt doorgaans meer speelgoed van Azië naar Europa verscheept. Drewry stelt dat er nu ook een nieuwe kleine piek in het tweede kwartaal lijkt te ontstaan, wanneer veel tuinmeubelen, barbecues en andere spullen voor het zomerseizoen naar Europa worden uitgevoerd.

via: www.nieuwsbladtransport.nl