Cosco Shipping gaat de volledige OOCL-directie vervangen door zijn eigen mensen. Dat blijkt nu de overname van van OOCL door door Cosco definitief rond is. OOCL maakte dat vandaag, samen met een verlies  over de eerste helft van 2018, bekend.

Voor bestuursvoorzitter C.C. Tung komt daarmee een einde aan zijn 22-jarige periode aan het roer van de rederij, die bekend staat als één van de best presterende en klantgerichte carriers in de sector.

Tung is net als de eveneens vertrekkende financieel directeur Andy Tung een nazaat van in 1982 overleden OOCL-oprichter C.Y Tung, die in Hong Kong een status als scheepvaartpionier geniet. Ook vier andere directieleden treden af.

C.C. Tung en Andy Tung worden opgevolgd door de 61-jarige Xu Lirong en 56-jarige Xiaowen Huang, die momenteel beiden nog directiefuncties binnen Cosco bekleden. In een vandaag vrijgegeven persbericht bedankt Lirong de OOC L-directie voor hun jarenlange diensten en belooft hij de klantgerichte bedrijfscultuur van OOCL in stand te houden.

Dankzij de succesvolle overname van OOCL is Cosco nu uitgegroeid tot de derde containerrederij ter wereld, ten koste van het Franse CMA CGM. Slechts drie jaar geleden was Cosco nog bijna drie maal zo klein van formaat, maar door snelle vlootuitbreiding, de fusie met China Shipping en nu dus de overname van OOCL heeft de Chinese staatsrederij snel terrein weten te winnen.

Verlies

Gelijktijdig met de wisseling van de wacht heeft OOCL ook zijn financiële cijfers van het eerste halfjaar bekendgemaakt. Dankzij een goed presterende wereldeconomie heeft de rederij zijn omzet met 10% weten te vergroten tot 3,1 miljard dollar, maar door hogere kosten van met name de scheepsbrandstof is het operationele resultaat van de rederij ten opzichte van vorig jaar gehalveerd tot 50,5 miljoen dollar. Netto komt de rederij in het rood uit met een verlies van 45,7 miljoen. Vorig jaar wist de rederij netto nog een winst van 53,1 miljoen dollar te boeken.