0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

Dubbele wachttijden bij ECT voor binnenvaart

Binnenvaartschippers luiden de noodklok omdat zij langer moeten wachten bij de containerterminals van ECT. De wachttijden kunnen oplopen tot een week. Het probleem speelt al drie maanden.

“Normaal gesproken hoor je binnen 48 uur de haven weer uit te varen”, zegt schipper Verdonk. “Maar nu heb je wachttijden van vier dagen tot in sommige extreme gevallen wel acht dagen.”

De lange wachttijden bij ECT zijn het gevolg van grote zeeschepen die afwijken van hun vaarschema en zorgen voor pieken in de afhandeling van de containers. Daardoor moeten binnenvaartschippers wachten met lossen en laden. Ook worden op de terminal nieuwe kranen gebouwd.

Grote zeeschepen

“De belangrijkste reden is dat de grote zeeschepen massaal te laat binnenkomen of op hele andere tijden dan gepland”, zegt Rob Bagchus van ECT. “En daardoor draait de hele afhandeling van de containers in de soep en ontstaan er vertragingen in het systeem. Een andere oorzaak is dat we een beperktere capaciteit hebben omdat we zwaar investeren in de terminal. Op dit moment levert dat langere wachttijden op.”

Bij de binnenvaart is er begrip voor de situatie bij ECT maar het geduld raakt op. Containeroperators moeten allerlei toeren uithalen om hun lading toch op de plek van bestemming te krijgen, zoals uitwijken naar andere terminals of vervoeren per truck.

‘Wachttijden steeds langer’

“ECT had toegezegd begin juli de boel weer op orde te hebben. Maar in plaats van dat de situatie normaliseert, zijn de wachttijden alleen nog maar langer aan het worden”, zegt Maira van Helvoirt van de brancheorganisatie voor de containerbinnenvaart.

De nieuwe kranen bij ECT worden medio juli in gebruik genomen en dat zou lucht moeten opleveren en de wachttijden voor de binnenschippers verkorten. ECT zegt geen invloed te hebben op de sterk afwijkende vaarschema’s van de grote zeeschepen.

via: www.rijnmond.nl