ECT, het grootste containeroverslagbedrijf in de haven van Rotterdam, erkent door de mededingingsautoriteit ACM te zijn onderworpen aan een onderzoek, maar ontkent misbruik te maken van een machtspositie. Dit maakt de terminalexploitant donderdag bekend na berichtgeving hierover in het FD.
Inval door ACM
De Autoriteit Consument & Markt deed op 28 augustus vorig jaar een tot dusver geheim gebleven inval op het hoofdkantoor van ECT op de Maasvlakte. ‘Het onderzoek betreft het inplannen en afhandelen van binnenvaartschepen bij de ECT deepsea terminals op de Maasvlakte in Rotterdam gedurende een bepaalde afgebakende periode’, aldus ECT in een persbericht. ‘ACM onderzoekt of ECT hierbij op een oneigenlijke manier onderscheid heeft gemaakt tussen barge operators, waardoor bepaalde operators voordelen hebben gehad boven anderen.’
Voorkeursbehandeling
De stuwadoor met een marktaandeel van circa 70% in de overslag van containers in de Rotterdamse haven, zou zich volgens goed ingevoerde bronnen schuldig maken aan een voorkeursbehandeling voor binnenvaartschepen die voor ECT’s eigen European Gateway Services lading van en naar terminals in het binnenland vervoeren. Daarmee verstoort het terminalbedrijf de concurrentieverhoudingen, aldus verschillende binnenvaartbedrijven die vanwege de dominante positie van ECT niet met naam vermeld willen worden.
‘We richten het onderzoek op ons vermoeden dat ECT zijn eigen dochterbedrijf European Gateway Services voortrekt’, bevestigt een woordvoerder van de ACM desgevraagd. ‘De haven van Rotterdam heeft onze bijzondere interesse omdat het zo’n grote economische betekenis heeft.’
ECT ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan ‘marktmanipulatie’. Het concern zegt alle medewerking aan het onderzoek te verlenen en de uitkomst met alle vertrouwen tegemoet te zien. ‘ECT heeft voldoende kunnen aantonen dat ECT geen misbruik maakt van een vermeende machtspositie.’ Verdere details wil het terminalbedrijf niet geven zolang het onderzoek nog loopt.
Tegenslagen
Het ACM-onderzoek is voor ECT de zoveelste tegenslag in een half jaar. Vorig jaar september veegde de Rotterdamse rechtbank een claim van de stuwadoor van tafel. ECT had een schadeloosstelling van circa €1 mrd geëist van Havenbedrijf Rotterdam omdat de uitgifte van grond op de Tweede Maasvlakte aan twee concurrenten onrechtmatig zou zijn geweest.
Twee maanden geleden besloot ECT-ceo Jan Westerhoud zijn functie neer te leggen uit onvrede over een geheim akkoord tussen Havenbedrijf Rotterdam en de moedermaatschappij van ECT, Hutchison Port Holdings, om de schadeclaim te laten rusten en geen hoger beroep aan te tekenen.
via: www.fd.nl