0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

ECT sluit Home Terminal

Article_45987_width_800_height_450_crop_True_center_True

De Rotterdamse containerstuwadoor ECT wil zijn Home Terminal in het Eemhavengebied eind dit jaar sluiten.

Het bedrijf heeft daarover advies gevraagd aan de Ondernemingsraad. Het plan is om de terminal eind november te sluiten en de vier laatste weken van het jaar te gebruiken om die te ontruimen. Een regie-organisatie gaat dan nog bruikbaar materiaal overdragen aan de terminals Delta en Euromax op de Maasvlakte. De resterende terminaltrekkers gaan terug naar de leasemaatschappij, de kadekranen worden verkocht en het overige equipment wordt verschroot.

Het bedrijf wil de resterende 42 vaste medewerkers overplaatsen naar de Delta Terminal op de Maasvlakte. Hun arbeidsovereenkomsten met ECT Home Terminal BV worden ontbonden en ze kunnen in dienst treden van ECT Delta Terminal BV. De terreinen worden overgedragen aan Havenbedrijf Rotterdam. Die nam al eerder een groot deel van de terminal, de zogenoemde Hoge Demping, terug.

De Home Terminal zat vorig jaar met een overslagvolume van 334.000 containers (moves) al diep in de rode cijfers. Doordat er opnieuw diensten zijn vertrokken, zijn de verliezen dit jaar verder opgelopen. Zoals het er nu naar uitziet, worden er dit jaar nog maar 130.000 containers overgeslagen.

De Home Terminal geldt als de kraamkamer van de Rotterdamse containersector en was ooit ’s werelds grootste containerterminal. In de hoogtijdagen werkten er meer dan duizend mensen. Het bedrijf is in de jaren zestig op aandrang van het toenmalige Gemeentelijk Havenbedrijf opgericht door een aantal Rotterdamse havenbedrijven, waaronder (voorlopers van) Nedlloyd, Furness en Internatio-Müller. Ook spoorvervoerder NS was aanvankelijk aandeelhouder.

Na de opening van de Delta Terminal in 1985 vertrokken steeds meer klanten naar de Maasvlakte, hoewel enkele grote spelers als Evergreen en Hamburg-Süd de Home Terminal nog jarenlang zijn blijven aanlopen. Delen ervan zijn in de loop der jaren al overgedragen aan aangrenzende bedrijven, waaronder Rotterdam Shortsea Terminal (RST) en het papieroverslagbedrijf SCA Logistics.

De 42 werknemers die de Home Terminal nog in dienst heeft, zijn volgens bestuurder Niek Stam van FNV Havens ‘de die hards, die eerder hebben geweigerd om een nieuw arbeidscontract te tekenen’. Volgens hem gaan de mensen erop achteruit als ze in dienst komen van ECT Delta BV. Als er schepen voor de kant liggen, zet ECT behalve die vaste kern ook werknemers van de Delta en de Euromax op de terminal in. Het bedrijf huurt verder ongeveer honderd werknemers in bij Rotterdam Port Services (RPS) en sjorbedrijf Matrans.

Voorzitter Jacques van Gelder van de ondernemingsraad spreekt van een historische beslissing. ‘Het was al jaren een moeizame aangelegenheid, maar nu gaat het licht dus echt uit’. Hij maakt het management geen verwijten: ‘Dat heeft zijn uiterste best gedaan om de terminal voort te zetten. Maar als de klanten erop uit zijn om de tarieven te slopen, houdt het een keer op.’

Woordvoerder Rob Bagchus van ECT bevestigt dat er een adviesaanvraag bij de OR ligt, maar wil niet inhoudelijk reageren: ‘Wij willen hier zeer zorgvuldig mee omgaan en het proces zijn gang laten gaan’.

via: www.nieuwsbladtransport.nl