0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

Fusie Hapag-Lloyd en UASC definitief

27.5.05 Hamburg

27.5.05 Hamburg

Hapag-Lloyd en UASC willen de fusie eind dit jaar afronden. De rederijen blijven elk tot april 2017 in hun eigen alliantie. Daarna zal het gefuseerde bedrijf de nieuwe alliantie The Alliance leiden.

Het is geen verrassing dat de fusie werkelijkheid is geworden want de aandeelhouders van beide bedrijven spraken eerder hun steun voor de zet al uit. Hapag-Lloyd krijgt door de fusie toegang tot een vloot van jonge megaschepen. Dat brengt de rederij de gewenste schaalvergroting zonder daarvoor nog meer capaciteit toe te voegen aan een toch al door schepen overspoelde markt. UASC heeft een moderne vloot die zes schepen van 18.800 teu, elf schepen van 15.000 teu en negen schepen van 13.500 teu omvat. De grootste schepen van Hapag-Lloyd kunnen ‘slechts’ net iets meer dan 13.000 teu vervoeren en daar heeft het Duitse bedrijf er maar tien van. Dat is een erg mager aantal in een markt waar schaalvergroting de heilige graal is.

‘Deze strategische zet is een logische stap voor beide rederijen, omdat we UASC’s opkomende wereldwijde aanwezigheid en jonge en zeer efficiënte vloot kunnen combineren met Hapag-Lloyd’s brede en gediversifieerde marktdekking en sterke klantenbestand’, zegt de Nederlandse Rolf Habben-Jansen die aan het roer staat bij Hapag-Lloyd.

Het gefuseerde bedrijf zal in totaal 237 schepen beheren met een gezamenlijke capaciteit van 1,6 miljoen teu. Daarmee schuift Hapag-Lloyd één plekje omhoog naar nummer 5 op de wereldranglijst van containerrederijen. UASC bezet momenteel nog de 11de plaats.

Hapag-Lloyd zal per april 2017 een sleutelrol vervullen in de nieuwe alliantie The Alliance, dat naast het gefuseerde bedrijf van Hapag-Lloyd en UASC ook zal bestaan uit Yang Ming, Hanjin, MOL, NYK en “K” Line. Tot die tijd blijven de Duitse en Arabische rederij elke in hun eigen alliantie, dat zijn respectievelijk G6 en Ocean Three.

Aanleiding voor de fusie zijn de ontzettend slechte marktomstandigheden voor de rederijen. Een enorm overschot aan schepen en een afgenomen vraag hebben de vrachttarieven begin dit jaar naar een historisch dieptepunt doen zakken. Reders zullen op grote schaal schepen moeten slopen om de markt te herstellen en zijn daar inmiddels ook mee bezig. Maar enorme verliezen kunnen dit jaar niet meer voorkomen worden.

Hapag-Lloyd wist in 2015 nog een verlies van 383 miljoen euro om te zetten in een winst van 366 miljoen euro. Dat was volgens de rederij geheel te danken aan de overname van de Chileense rederij CSAV die het bedrijf in 2015 overnam. Eerder vandaag stuurde Hapag-Lloyd al een winstwaarschuwing uit waarin het bedrijf meldt dit resultaat dit jaar niet te zullen handhaven. Hoe UASC er financieel voor staat is niet bekend, het bedrijf publiceert geen cijfers.

Aandelenstructuur
Hapag-Lloyd heeft zeer bewogen jaren achter de rug. Direct na de overname van CSAV gin het bedrijf naar de beurs. 15,5% van de aandelen van de rederij wordt inmiddels vrij verhandeld. Dat zal ook na de fusie met UASC zo blijven. De belangrijkste aandeelhouders CSAV, de stad Hamburg, Klaus Michael Kühne en TUI zullen hun belangen van respectievelijk 31,4%, 20,6%, 20,2% en 12,3% verkleinen naar ongeveer 23, 15, 15 en 9% om zo ruimte te maken voor de grootaandeelhouders van UASC, Qatar en Saoedi-Arabië, die een aandeel van respectievelijk 14% en 10% krijgen.

via: nieuwsbladtranport.nl