De leden van de Grand en New World Alliances gaan volgend jaar ook op de trans-Atlantic en trans-Pacific samenwerken onder de naam G6 Alliance.
APL, Hapag-Lloyd, Hyundai Merchant Marine, MOL, NYK en OOCL werken al sinds maart 2012 in alliantieverband tussen het Verre Oosten en Europa omdat ze met zijn zessen op dat vaargebied een vergelijkbare frequentie kunnen bieden als concurrent Maersk Line met zijn ‘Daily Maersk’-product.
In mei van dit jaar werd de samenwerking doorgetrokken naar de trade tussen het Verre Oosten en de oostkust van Noord-Amerika en vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar willen de zes carriers op alle oostwest-routes gezamenlijke diensten aanbieden.
Op de trans-Atlantic werkten de Grand en New World Alliances niet samen, omdat ze vreesden dat hun gezamenlijke marktaandeel te hoog zou zijn. Nu Maersk Line, MSC en CMA CGM samen willen werken als P3, bundelen de zes toch hun krachten. De New World Alliance ruilt op die route nu overigens slots met Maersk Line.
Door op alle oostwest-routes de handen in elkaar te slaan, kan de vloot van de rederijen net als bij de drie concurrenten uit P3 wereldwijd optimaal ingezet worden. Op de trans-Atlantic komen er vijf G6-loops met 42 schepen naar zowel Canada, de Verenigde Staten als Mexico. Twee van die diensten zullen pendulumdiensten zijn die via Panama ook doorgaan naar de westkust van de VS. Momenteel biedt de Grand Alliance vier diensten met eigen schepen (PAX, ATX, GAX en GMX) en de New World Alliance twee (APX- en AEE-diensten).
De zes carriers zullen samen 240 schepen inzetten die 66 havens met elkaar zullen verbinden. De vaarschema’s van de vernieuwde diensten worden pas in een latere fase bekend gemaakt.
Net als bij P3 is het zeker geen onbelangrijk detail dat de G6 Alliance nog goedkeuring van een aantal mededingingsautoriteiten waaronder de Federal Maritime Commission uit Washington nodig heeft om van start te kunnen gaan.