0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

Groen licht voor fusie tussen Cosco en China Shipping

image001

De weg is vrij voor een fusie tussen rederijen Cosco en China Shipping. De Chinese regering heeft groen licht gegeven voor een samensmelting van de twee grootste rederijen van het land.

Dat meldt de goed ingevoerde Chinese nieuwssite Caixin Online. De verwachting is dat de twee reders nog deze week of uiterlijk begin volgende week met een officiële verklaring komen over de fusiemogelijkheden en de synergie-effecten. De huidige topman van China Shipping, Xu Lirong, zal naar verluidt een vijfkoppige werkgroep leiden die de fusieplannen moet uitvoeren. De nieuwe Chinese fusierederij gaat China Cosco Shipping Group heten en wordt met een capaciteit van 1,55 miljoen in één klap de in grootte vierde containercarrier ter wereld.

Het samengaan van de twee Chinese reuzen hangt al lange tijd in de lucht. In augustus werd de handel in aandelen van Cosco en China Shipping stilgelegd vanwege de gesprekken. Afgelopen maand gaf vice-president Han Guomin van Cosco in een verklaring aan dat ‘een aantal complicaties’ voor de vertraging van de fusieplannen zorgde. ‘Het bedrijf werkt nog steeds aan een mogelijke herstructureringsplan, maar de zaak is zeer complex en er zitten nog veel onzekerheden in de deal.’

Een van de complicaties is bij welke alliantie de nieuwe rederij zich gaat aansluiten. Cosco zit in de Aziatische CKYHE-alliantie met “K” Line, Yangming, Hanjin en Evergreen. China Shipping vormt samen met de Arabische containercarrier UASC en de Franse CMA CGM de Ocean Three-alliantie.

Volgens analisten van SeaIntelligence Consulting ligt het op basis van de financiële prestaties voor de hand dat Cosco Shipping Group zich aansluit bij Ocean Three. ‘Geen van de carriers binnen CKYHE boekt goede resultaten, maar de rederijen in Ocean Three zitten in een financieel goede positie’, zegt Lars Jensen van SeaIntelligence Consulting tegen het Deense nieuwsmedium Shippingwatch.

Een aansluiting bij Ocean Three zou een negatieve invloed hebben voor de concurrentiepositie van de 2M-alliantie van Maersk Line en MSC, die met een capaciteit van 5,7 miljoen teu nu de verreweg de grootste is. 2M gaat de hete adem van Ocean Three in de nek voelen en wordt volgens Jensen op de langere termijn mogelijk zelfs voorbij gestreefd.

Mocht de fusie tussen China Shipping en Cosco slagen en Cosco Shipping Group zich bij Ocean Three voegen, dan groeit die alliantie naar 4,4 miljoen teu. Eerder deze week besloot CMA CGM namelijk de Singaporese rederij APL na overname ook in de Ocean Three-stal te halen.

Laatst gewijzigd: 11 december 2015 10:49

Geschreven door: Gert van Harskamp

Via: nieuwsbladtransport.nl