0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

Handel China trekt weer aan in april

De export en import van China is in april onverwacht aangetrokken. Dat blijkt uit handelscijfers die China woensdagochtend bekendmaakte.

De uitvoer nam met 14,7% toe in april, hoger dan de door Bloomberg geraadpleegde economen die gemiddeld op 9,2% hadden gerekend. De import groeide met 16,8%, hetgeen leidde tot een handelsoverschot van $ 18,2 mrd in april. Dat was hoger dan verwacht.

Betrouwbaarheid van de cijfers

Vorige maand ontstond discussie over de betrouwbaarheid van de economische cijfers in China. Het land rapporteerde toen een stijging van de export van 10% in maart. Een opmerkelijke prestatie gezien het feit dat de uitvoer naar de twee grootste afzetmarkten in maart juist was gedaald. De export naar de Europese Unie nam in die maand met 14% af en de export naar de VS met 7%. De officiële exportcijfers uit China komen vaak ook niet overeen met de importcijfers uit de landen waar China mee handelt.

De Chinese overheid erkent de afwijkingen en is daarom een onderzoek gestart om te achterhalen waar de discrepanties vandaan komen.

Ook in de afgelopen maand lijken de cijfers dubieus, volgens sommigen. De export van China naar Hong Kong in de periode tussen januari en april steeg met 66%, terwijl de export naar de EU in die periode met 1,3% afnam. ‘We kunnen veilig stellen dat de vandaag gepubliceerde exportcijfers zwaar overschat zijn’, aldus Alistair Thornton, China-econoom bij onderzoeksbureau IHS.

Afzwakkende exportgroei in komende maanden

Niettemin is de vraag naar Chinese producten nog altijd sterk en dat zijn de producten nog altijd concurrerend op de wereldmarkt, aldus Dariusz Kowalczyk, een in Hong Kong gevestigde strateeg bij Credit Agricole CIB tegenover Bloomberg.

De groei van de export zal volgens Kowalczyk de komende maanden wel gaan afzwakken, als gevolg van een eerdere appreciatie van de Chinese yuan.