0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

Herrieschopper in de haven werd monddood gemaakt

Jan Westerhoud Mirjam van der Hoek

Het plotselinge aftreden van de topman van containerbedrijf ECT eind vorig jaar had wel degelijk te maken met het hoog opgelopen geschil met Havenbedrijf Rotterdam. In tegenstelling tot de officiële lezing van ECT, voelde Jan Westerhoud zich monddood gemaakt. De havenbeheerder had buiten hem om een vredesakkoord gesloten met de moedermaatschappij van ECT, het Hongkong-Chinese Hutchison Port Holdings.

Exclusief interview

Dat zegt Westerhoud in een exclusief interview met het FD dat dinsdag verschijnt. Volgens de voormalige topman waren ECT en Hutchison vastberaden de schadeclaim van ruim €1 mrd tegen Havenbedrijf Rotterdam door te zetten. Zonder zijn medeweten heeft de havenbeheerder echter een deal gesloten met zijn moedermaatschappij in Hongkong. ‘Daarmee was mijn gezag zwaar ondermijnd’, aldus Westerhoud.

Op 16 december kondigde ECT het onverwachte vertrekvan de ceo aan. Een week later, op 22 december, maakten ECT en Havenbedrijf Rotterdam gezamenlijk bekend dat de strijdbijl was begraven. Daarmee kwam het grootste conflict in de grootste haven van Europa na drie jaar ten einde.

Megaclaim tegen Havenbedrijf Rotterdam

ECT spande eind 2011 een rechtszaak aan tegen de Rotterdamse havenbeheerder. De containerstuwadoor vond dat zijn huurbaas ten onrechte grond op de Tweede Maasvlakte had uitgegeven aan nieuwe concurrenten, APM Terminals en Rotterdam World Gateway. In strijd met gedane toezeggingen zou het binnenhalen van twee nieuwe terminals voor zoveel overcapaciteit zorgen dat de toekomst van ECT werd bedreigd.

ECT stelde Havenbedrijf Rotterdam aansprakelijk voor ruim €1 mrd schade. Het was ongekend dat een huurder zo fel van leer trok tegen de havenbeheerder die sinds de verzelfstandiging in 2004 voor 70% in handen is van de gemeente en voor 30% van het Rijk.

Nadat de Rotterdamse rechtbank de schadeclaim volledig van tafel had geveegd in zijn vonnis van 24 september, hadden ECT en Hutchison besloten in hoger beroep te gaan, aldus Westerhoud. Eind vorig jaar kreeg hij echter van zijn baas in Hongkong bericht dat de strijdbijl alsnog was begraven.

CV Jan Westerhoud (62)

Opleiding:Registeraccountant
1983Vennoot Moret Ernst &Young
1995CFO IT-bedrijf Baan
1998CFO technisch dienstverlener GTI
2004President-directeur containerstuwadoor ECT

Onder curatele gesteld

Westerhoud zegt niet te hebben kunnen instemmen met de bepalingen van de overeenkomst tussen Hutchison en de Rotterdamse havenbeheerder. ‘Het probleem van overcapaciteit en het verlies van werkgelegenheid is hiermee namelijk niet opgelost’, aldus de voormalige topman.

Volgens Westerhoud werd hij ‘onder curatele gesteld’. Hij moest zich ‘voortaan in positieve zin uitlaten over de havenbeheerder’. Daarom besloot hij ‘de eer aan zichzelf te houden en vervroegd met pensioen te gaan.’

Havenbedrijf: ‘weer vooruit kijken’

Havenbedrijf Rotterdam is opgelucht dat het geschil met de grootste huurder is bijgelegd. ‘We kunnen nu eindelijk weer vooruit kijken’, aldus ceo Allard Castelein vorige week na de presentatie van de jaarlijkse overslagcijfers.

Daarmee doelt de havenbeheerder op enkele dossiers die door het conflict met ECT waren vastgelopen. Zo moet er een oplossing worden bedacht voor het transport van lading tussen de verschillende terminals. Als de stuwadoors geen informatie met elkaar delen en de infrastructuur niet wordt aangelegd dreigt er chaos bij het vervoer van containers die op de ene terminal binnenkomen en bij een andere terminal op een binnenvaartschip gezet moeten worden.

ECT weigerde tot voor kort aan een oplossing mee te werken. ‘Eerst willen ze concurrentie en nu moeten we samenwerken’, verklaarde Westerhoud in een eerder interview met het FD eind 2013. ‘Hoe moeten wij ons dan nog onderscheiden? Ik ga toch niet mijn eigen begrafenis organiseren?’

via: fd.nl