HMM_Dream

Hyundai Merchant Marine is in gesprek met Maersk Line en MSC over een mogelijke uitbreiding van de 2M-alliantie. Maersk Line bevestigt de gesprekken desgevraagd tegen Nieuwsblad Transport.

‘We kunnen bevestigen dat we in gesprek zijn met HMM over de mogelijkheid om aan te sluiten bij de 2M vessel sharing agreement, wanneer het lidmaatschap van HMM in de G6-alliantie eindigt in 2017’, zegt Maersk Line COO Soren Toft.

Maersk Line staat positief tegenover het voorstel, omdat de toevoeging van HMM de alliantie ‘een uitgebreidere dekking en een sterker product op de Trans-Pacifische handelsroutes geeft.’ Daarmee willen Maersk Line en MSC waarschijnlijk ook het hoofd bieden aan CMA CGM, dat met de overname van NOL/APL al een sterkere positie op deze handelsroutes wist te bemachtigen.

‘De 2M carriers en HMM zijn ideale partners aangezien we samen een grote mate van synergie kunnen creëren voor de alliantie’, reageert een woordvoerder van HMM. ‘Voor 2M kan de toevoeging van HMM grote voordelen bieden zoals een versterking van de service in Azië en verbetering van het Trans-Pacifische netwerk door het gebruik van HMM’s huidige routes.’ Maersk Line benadrukt dat de gesprekken nog in een vroeg stadium zijn.

De mogelijke toevoeging van Hyundai Merchant Marine (HMM) aan 2M kan op zijn minst als een verrassende wending binnen de alliantievorming worden gezien. HMM zinspeelde zelf eerder steeds op aansluiting bij The Alliance, dat wordt gevormd Hapag-Lloyd, MOL, NYK Line, K Line, Yang Ming, UASC en Hanjin. De zeven rederijen lieten HMM in eerste instantie links liggen vanwege de benarde financiële positie van het bedrijf.

Slechts een maand geleden was de toekomst van HMM nog onzeker, totdat de rederij begin deze maand succesvol gesprekken met een aantal scheepseigenaren en schuldeisers wist af te ronden. Door een verlaging van de chartertarieven van 20% – die dusdanig hoog waren dat HMM zijn operationele resultaten niet positief zou kunnen krijgen – was de voornaamste schuldeiser Korea Development Bank (KDB) bereid om zijn schuld te saneren in ruil voor een rol als grootaandeelhouder.

Direct na de bekendmaking van de succesvolle herstructurering kondigde de Koreaanse rederij aan van plan te zijn om megaschepen te kopen doordat de rederij dankzij de schuldensanering in aanmerking komt voor staatsfinanciering van deze schepen.

Zuid-Korea heeft een 1,2 miljard dollar groot fonds opgezet speciaal voor de bouw van deze schepen. De regering vreest dat de nationale rederijen zonder deze schepen hun concurrentiepositie zullen verliezen. Voorwaarde om gebruik te maken van de regeling is dat de schuldenlast niet groter mag zijn dan 400% van het eigen vermogen. HMM zat daar eerder met een schuldenlast van meer dan 900% ruim overheen, maar dat is dankzij de herstructurering van het bedrijf niet meer het geval. HMM’s landgenoot en rivaal Hanjin Shipping is nog steeds verwikkeld in een moeizaam verlopende herstructurering, omdat dit bedrijf eveneens kampt met hoge schulden. De overheid zinspeelde recent nog op een fusie van de twee rederijen. Hanjin en HMM zelf zijn daar altijd fel tegen geweest.