0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

Interne baan Maasvlakte moet

Havenbedrijf Rotterdam moet zorgen voor de aanleg van een interne baan tussen alle containerterminals op Maasvlakte 1 en 2.

Die oproep deed voorzitter Albert Thissen van Vereniging Rotterdamse Cargadoors (VRC) bij de opening van netwerkbeurs Shiplink in Rotterdam.

Volgens Thissen is zo’n interne baan essentieel voor het uitwisselen van containers tussen de terminals en het bundelen van de zogenoemde ‘dunne stromen’. Daarmee kan voorkomen worden dat binnenschepen en treinen voor kleine aantallen containers meerdere terminals aan moeten doen.

Thissen schat de kosten voor de verlenging van de huidige interne baan tussen Maasvlakte I en Maasvlakte 2 op ‘enkele tientallen miljoenen euro’s’. Een interne baan is een met hekwerk afgezette niet-openbare weg, waarover treintjes op rubber banden (multi trailer systems, foto) onder douanetoezicht containers vervoeren.

De cargadoorsvoorman erkende dat het denken over het bundelen van containerstromen laat op gang is gekomen. ‘Maar niet te laat als de werkgroep na de zomer daarover beslissingen neemt.’ Hij doelde daarmee op de werkgroep Container Logistiek Maasvlakte (CLM), die recentelijk van start is gegaan.

Directeur Containers Emile Hoogsteden van Havenbedrijf Rotterdam zei daarover vorige week tegen Nieuwsblad Transport dat er ‘een heleboel oplossingen nodig zijn’ om ladingstromen te bundelen en dat het ‘te gemakkelijk is gedacht om alleen asfalt te draaien’. Thissen steunt zijn oproep dat alle partijen mee moeten werken een oplossingen, maar vindt wel dat de interne baan er in elk geval moet komen.

De VRC vindt dat alle terminals via de interne baan verbonden moeten worden. Voor ECT Delta, APMT I en II en Rotterdam World Gateway gaat het om een afstand van slechts enkele kilometers, maar om ook Euromax aan de noordkant van het havengebied aan te sluiten is een verbinding van ongeveer vijftien kilometer nodig.

via: www.nieuwsbladtransport.nl