0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

Maasvlakte krijgt intelligente truckparking

Artist impression van Maasvlakte Plaza Dick Sellenraad Aeroview

De Rotterdamse Maasvlakte krijgt een van de grootste en modernste parkeerterreinen voor vrachtauto’s in Europa. Maasvlakte Plaza fungeert namelijk ook als een verlengstuk van de grote containerterminals die op de Maasvlakte liggen.

‘Chauffeurs krijgen bijvoorbeeld informatie wanneer ze op een containerterminal terecht kunnen. Maasvlakte Plaza is dus niet alleen een parkeer- en rustfaciliteit, maar heeft ook een logistieke functie’, zegt Ton Barten, een van de oprichters van het consortium dat de parkeerfaciliteit zal gaan beheren. De andere deelnemer in het consortium is Transportbedrijf Maatgroep.

Betere afstemming

Verder wijst Ronald Paul, operationeel directeur van het Havenbedrijf, op de mogelijkheid om op Maasvlakte Plaza allerlei inspecties, douaneafhandeling en administratieve processen beter op elkaar af te stemmen. ‘Als er problemen zijn hoeft dat niet allemaal op de terminal afgehandeld worden’, licht Barten aanvullend toe. De aanleg van informatiesystemen zal volgens hem de afhandeling van het containervervoer efficiënter maken.

Volgens het Rotterdamse Havenbedrijf zal de parkeer- en rustfaciliteit in 2017 worden geopend. Het Havenbedrijf is zelf opdrachtgever en projectontwikkelaar. Over de kosten van de aanleg wil het Havenbedrijf geen mededelingen doen.

Wegvervoer neemt toe

Maasvlakte Plaza is nodig omdat zich op de Tweede Maasvlakte nieuwe containerterminals hebben gevestigd, van APM Terminals en Rotterdam World Gateway. ‘De hoeveelheid wegvervoer van en naar de Maasvlakte neemt hierdoor sterk toe’, zegt een woordvoerder van het Havenbedrijf. Ook de oudere terminals op de Maasvlakte, onder meer van ECT, hebben baat bij de aanleg van Maasvlakte Plaza.

De faciliteit krijgt 359 parkeerplaatsen en een heel scala aan voorzieningen (horeca, ambulancepost en kantoorvoorzieningen). Ook komen er vestigingsmogelijkheden voor bedrijven die services leveren aan het vrachtvervoer. Verder worden er gesprekken gevoerd over de vestiging van een restaurant en tankstations.

Met de aanleg wil het Havenbedrijf verdere parkeeroverlast voorkomen als vrachtwagens niet bij de terminals terecht kunnen. Dat was in de afgelopen dagen bijvoorbeeld het geval; wegens de harde wind was een aantal terminals gesloten.

Natuurgebied

Onderdeel van het project is de herinrichting en uitbreiding van de Vogelvallei. Daardoor ontstat een aaneengesloten natuurgebied van 21 hectare.

Het Havenbedrijf heeft nog drie andere zogeheten truckparkings in de Rotterdamse haven (bij de Waalhaven en twee in de Botlek). Deze zijn aangelegd na klachten van omwonenden die zeiden overlast te ondervinden van parkerende vrachtwagens. De exploitatie van deze drie parkeerfaciliteiten komt overigens ook in handen van het consortium van Barten en Transportbedrijf Maatgroep.

Bij het Italiaanse Brescia ligt met 400 plekken de grootste truckparking van Europa.

via: www.fd.nl