0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

Maersk op overnamepad

FileHandler.ashx

Maersk aast weer op overnamekandidaten. Als er een goede prooi is die past binnen de huidige businessunit, dan zal het Deense scheepvaartconcern toeslaan.

Dat heeft topman Nils Smedegaard van Maersk gisteren aangekondigd tijdens de jaarlijkse beleggersbijeenkomst. Volgens Smedegaard is de tijd rijp om een einde te maken aan het desinvesteringsprogramma. Die heeft het Deense concern 11 miljard dollar opgeleverd.

De topman stelt dat er nu genoeg geld in kas zit om overnames te doen. Smedegaard voegt daaraan toe dat Maersk alleen diepte-investeringen zal doet en bedrijven koopt die passen binnen de huidige bestaande bedrijfsonderdelen. Het Spaanse Grup Maritim TCB is daar een voorbeeld van en tot op heden de laatste investering die het concern heeft gedaan. 

Tot ergernis van investeerders en analisten lukte het Maersk niet om alle vijf bedrijfsonderdelen winstgevend te maken en de business units meer naar elkaar toe te laten groeien. Containercarrier Maersk Line is met een aandeel van 40% verreweg het grootste onderdeel van de Maersk Group. Ook financieel leunt Maersk wat beleggers en analisten betreft nog onevenredig veel op Maersk Line.

Dat betekent overigens niet dat analisten ontevreden zijn met de resultaten van Maersk Line. De containercarrier deed het in de eerste helft van het jaar zelfs ver boven verwachting. Maersk Line profiteert dan ook volop van de 2M, de alliantie met de Zwitserse rederij MSC.

Maersk Line zag zijn marktaandeel afgelopen decennium wel licht dalen van 18% in 2005 tot 16% dit jaar. Daar staat echter tegenover dat alliantiepartner MSC het marktaandeel zag stijgen van 4,7% in het begin van dit millennium naar 14% dit jaar. Die stijging is harder dan die van de grootste concurrent, de Franse reder CMA CGM. Die zag zijn marktaandeel groeien van 2,7% begin 2000 naar 9% nu. 

Søren Skou, topman van Maersk Line, benadrukt de containercarrier geringe verlies aan marktaandeel toch weer terug wil pakken. Dat blijkt uit de order die Maersk Line deze zomer heeft geplaatst voor nieuwe megaschepen, waarvan de levering in 2018 wordt verwacht. Op de route tussen Azië en Europa heeft Maersk Line een martkaandeel van 20%. De Deense containercarrier wil dat aandeel verdedigen.

Skou wijst analisten en investeerders op de enorme orderportefeuille in de wereldwijde containervaart. De omvang van het volume dat aan megaschepen is besteld, is 37% van de totale capaciteit in de containervaart. 

Door de belabberde tarieven en de overcapaciteit in de markt, was Maersk Line genoodzaakt dertig aanpassingen aan te brengen aan de vaarschema’s. Dat is twee keer zoveel als vorig jaar. 

Het lukte de containercarrier wel om een kostenreductie van 12% te realiseren. Met de 2M-alliantie moet de kostenbesparing op het huidige niveau blijven. Maersk Group verwacht over heel 2015 een winst van circa 4 miljard dollar te realiseren. 

via: www.nieuwsbladtransport.nl