Maersk Line ziet nog geen stop komen op het dalen van de vrachtprijzen, zegt CEO Søren Skou tegen Duitse zusterkrant DVZ.
Om als rederij toekomstbestendig te zijn moet er een miljard van de operationele kosten af.
De Denen gaan ervan uit dat de vrachttarieven gemiddeld met 2% per jaar blijven dalen. Daar staat tegenover dat de containervolumes naar verwachting met 4 tot 5% zullen groeien. ‘Dat betekent dat wij onze business opnieuw op moeten bouwen, zodat we winstgevend zijn in deze marktomgeving’, zegt Skou. Continue kostenbesparingen staan daarom op de agenda.
Maersk Line heeft jaarlijkse kosten van rond de 25 miljard dollar. Naast de 2% daling in vrachttarieven moet de rederij ook nog 2% inflatie compenseren. ‘In totaal moet er dus 4% vanaf’, zegt Skou. ‘Dat staat gelijk aan 1 miljard dollar.’
Op de vraag hoe een rederij zich nog kan onderscheiden nu iedereen gebukt gaat onder de zwakke tarieven zegt Skou dat het gaat om klantenservice, die het bedrijf nog verder wil uitbreiden. In maart van dit jaar kondigde de rederij een zogenoemde Customer Charter aan, waarin het bedrijf een beter dienstverlening wil aanbieden. ‘Wordt de telefoon direct opgenomen? Hoe snel worden boekingen behandeld? Hoe goed is onze boekhouding? Dat zijn zaken waar het nu op aankomt.’
Op de vraag wat er met Daily Maersk, de dienst die aflevering vóór een bepaalde datum beloofd en anders een schadevergoeding uitkeert, gaat gebeuren onder de vlag van 2M, zegt Skou dat het makkelijke zal worden om die dienst aan te beiden, omdat het aantal diensten tussen Europa en Azië groeit.
Verladers houden de rederijen met hun slow steaming en grote megacarriers verantwoordelijk voor de vertraging, stelt DVZ. Want congestie speelt een rol, dat is te zien in Rotterdam en Hamburg. Maar Skou speelt de bal terug naar de terminals. Die moeten investeren in de ontbrekende infrastructuur om de grote schepen te kunnen herbergen. Ook zegt hij blij te zijn dat Maersk Line niet veel last heeft gehad van de congestie in Rotterdam en Hamburg dankzij de terminals van zusterbedrijf APM Terminals.