De P3 alliantie heeft groen licht gekregen van de Amerikaanse Federal Maritime Commission (FMC). Maersk, MSC en CMA CGM mogen vanaf maandag 24 maart schepen delen en lijndiensten bundelen.
De commissie concludeerde dat zij op dit moment P3 niet als een belemmering ziet voor de concurrentie. Daarnaast ziet de FMC ook geen signalen dat door het delen van de schepen en lijndiensten de reders hun transportkosten ineens laten stijgen of het serviceniveau in de containervaart daalt. De toezichthouder ziet geen reden om eraan te twijfelen dat de efficiencywinst die P3 haalt, niet ten goede komt aan de consument.
Het besluit van de Amerikaanse toezichthouder was niet unaniem. Een van de vijf commissarissen binnen de FMC stemde tegen P3. De alliantie is eigenlijk een fusie, verklaarde Richard Lidinsky zijn tegenstem. Volgens hem schept P3 een ‘gevaarlijk precedent’ en beperkt de P3 de keuzemogelijkheden van verladers in de haven.
De alliantie van het Deense Maersk, Zwiterse MSC en de Franse CMA CGM wordt verreweg de grootste speler in de containervaart. P3 heeft een gezamenlijke vloot van 225 containerschepen met een totale capaciteit van 2,5 miljoen teu.
P3 is echter pas operabel als ook de Europese Commissie en de Chinese autoriteiten toestemming hebben gegeven voor de alliantie. Die wordt half mei verwacht. ,,Dit is wel een eerste belangrijke stap voor P3”, zegt een woordvoerder van Maersk op het besluit van FMC.
,,Met de toestemming van de FMC mag de alliantie nu alleen nog in Amerikaanse wateren schepen delen”, legt senior consultant Dirk Visser van consultancybureau Dynamar uit. ,,En in die markt zijn zij nog helemaal niet zo groot.”
Anders wordt het als ook de Chinese en Europese autoriteiten toestemming verlenen. Op de route tussen het verre oosten en Noord-Amerika hebben de drie rederijen 24% van de containervracht in handen. Tussen Noord-Europa en Amerika is dat zelfs 47%, volgens Dynamar.
De wereldwijde verladersorganisatie Global Shippers Forum (GSF) heeft vorige week tijdens de jaarvergadering de toezichthouders nog eens opgeroepen om goed naar de gevolgen voor de prijs en dienstverlening te kijken. De Amerikaanse toezichthouder FMC draagt de rederijen in P3 wel op extra te rapporteren over prijsvorming en serviceniveau.
Verladersorganisatie Evo is verheugd dat het toezicht op de alliantie wordt versterkt, maar plaatst wel kritische kanttekeningen bij de toestemming van de alliantie. ,,Natuurlijk is het mooi dat er meer monitoring is, maar wij vinden het toch vreemd dat er al toestemming wordt verleend voordat exact duidelijk is wat P3 betekent voor prijzen en de keuzemogelijkheden van verladers”, zegt beleidsmedewerker Lodewijk Wisse van Evo.
De Europese verladersorganisatie ESC blijft er in Brussel op hameren dat keuzevrijheid voor verladers, prijsconcurrentie en dienstverlening op peil moeten blijven. ,,De alliantie mag niet verder gaan dan vessel-sharing”, zegt Wisse. ,,Individuele rederijen moeten met elkaar blijven concurreren. Dus er mogen niet ineens diensten of loops uit de vaart worden gehaald.”