0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

P3 gaat niet door, China blokkeert

De geplande operationele samenwerking P3 van Maersk Line, MSC en CMA CGM gaat niet door, dat heeft Maersk bekendgemaakt. Het besluit volgt op China’s beslissing om de samenwerking af te keuren.

Volgens verladersorganisatie EVO hebben de rederijen de Chinese autoriteiten er blijkbaar niet van kunnen overtuigen dat de gevolgen van de samenwerking positief uitpakken voor de markt.

Wereldwijd werd verwacht dat dat na de Verenigde Staten en Europa ook China wel groen licht zou geven. De drie deelnemers Maersk Line, MSC en CMA CGM wilden komende herfst van start gaan. Maar vandaag maakte de Chinese regering anders bekend. Volgens het Chinese Ministerie van Handel veroorzaakt de samenwerking te grote concurrentie voor de Aziatische markt.

Maersk heeft daarop bekendgemaakt dat de P3-partners de beslissing van de Chinese overheid respecteren en dat de samenwerking zoals die gepland was in zijn volledigheid niet doorgaat en dat de voorbereidende werkzaamheden zijn gestaakt.

‘We hebben binnen Maersk Line hard gewerkt aan de samenwerking en de Chinese goedkeuring ervan, dus vanzelfsprekend zijn wij teleurgesteld. P3 zou Maersk Line hebben voorzien van een efficienter netwerk en een beter product voor onze klanten’, zegt  Vincent Clerc, Chief Trade and Marketing Officer bij  Maersk Line in een verklaring.

De beslissing komt als een verrassing, zegt Clerc. ‘De betrokken partijen hebben hard gewerkt om te voldoen aan alle regelgeving. P3 zou ons in staat hebben gesteld om verder kostenbesparingen door te voeren en CO2/emissies terug te dringen en ons diensten voor onze klanten te verbeteren.’ Volgens Maersk zal het niet doorgaan van de samenwerking geen invloed hebben op de verwachte resultaten van de rederij over 2014.

Havenbedrijf Rotterdam wilde niet ingaan over de mogelijke gevolgen voor de Rotterdamse haven, de grootste van Europa, van het niet doorgaan van de samenwerking. ‘Dat zou koffiedikkijkerij zijn’, zei een woordvoerder.

EVO en de European Shippers’ Council (ESC), de Europese koepelorganisatie van verladers, maakten zich zorgen over de voorgenomen samenwerking. Op de trans-Atlantische verbindingen zou deze zogenoemde P3-alliantie bijvoorbeeld een marktaandeel van 44% verkrijgen. Volgens EVO evenals de ESC moet de keuzevrijheid van verladers voorop blijven staan. Individuele rederijen moeten zich volgens de verladers blijven onderscheiden op prijs, service en vaarroutes.

via: www.nieuwsbladtransport.nl