0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

P3 wordt 2M

Maersk Line en de Zwitserse rederij Mediterranean Shipping Company (MSC) hebben een Vessel Sharing Agreement (VSA) gesloten onder de naam 2M. Dat hebben de twee rederijen vanochtend bekend gemaakt.

Verladers zijn ook over de nieuwe overeenkomst ongerust.

De VSA is gesloten voor tien jaar en moet vanaf begin 2015 operationeel zijn, afhankelijk van de goedkeuring van de scheepvaartautoriteiten. De samenwerking geldt voor de Azië-Europa, transpacific, Trans-Atlantische routes. De overeenkomst tussen Maersk Line en MSC omvat een vloot van 185 containerschepen met een geschatte capaciteit van 2,1 miljoen teu op 21 diensten. 2M vervangt alle andere VSA’s en slotovereenkomsten die Maerks Line op deze handelsroutes, meldt de Deense containervervoerder.

Met 2M hebben MSC en Maersk een alternatief gevonden voor de P3 alliantie die de Denen en Zwitsers zouden aangaan met CMA CGM. Die alliantie is afgeblazen nadat de Chinese autoriteiten hun veto hierover uitspraken. De samenwerking zou de drie grootste containercarriers ter wereld te veel marktmacht geven. De Amerikaanse en Europese autoriteiten hadden de deal wel goedgekeurd. De zeetransportbranche kampt met overcapaciteit en lage vrachttarieven.

Maersk en MSC gaan ervan uit dat de VSA wel gewoon door kan gaan. In de eerste plaats is het marktaandeel veel kleiner. Daarnaast is de overeenkomst ook niets meer dan een Vessel Sharing Agreement, waarbij alleen de schepen dus gedeeld worden. 2M krijgt geen zelfstandige uitvoerende entiteit die de twee rederijen vertegenwoordigt. P3 zou een hoofdkantoor in Londen krijgen van waaruit de alliantie zou worden vertegenwoordigd en de uitvoering van de samenwerking geregeld.

Het algemene doel van de samenwerking is om het netwerk te delen, verklaren Maersk Line en MSC. De twee rederijen laten weten dat zij met 2M in staat zijn om hun klanten te voorzien van meer stabiele en frequente diensten en meer havens aandoen met directe diensten. De VSA zal de efficiëntie van de Maersk Line en MSC-netwerken verbeteren door een betere benutting van de vlootcapaciteit.

‘De 2M Vessel Sharing Agreement zorgt voor een aanzienlijke verlaging van het brandstofverbruik, waardoor de ecologische voetafdruk van onze scheepvaartoperaties afneemt’, aldus vice-president Diego Aponte van MSC . ‘Tegelijkertijd verbetert onze dienstverlening aan onze klanten.’

‘We delen dezelfde ambitie om zo efficiënt en effectief mogelijk te opereren’, voegt Søren Skou, ceo van Maersk Line, toe. ‘Hiermee kunnen we onze klanten een concurrerende en betrouwbare containervervoer blijven bieden op de oost-west routes tegen aantrekkelijke prijzen.’

Topman Nils Andersen van de Maersk-groep gaat ervan uit dat de VSA met de Zwitsers de kostenverlagend is, leidt tot minder CO2-uitstoot en de service aan de klant toeneemt. Maar voor het moederconcern van Maersk Line is de overeenkomst met MSC geen eindstation voor containertak. ‘Ik ben ervan overtuigd dat Maersk Line ook na deze positieve stap blijft zoeken naar nieuwe manieren om concurrentievoordeel en klantenservice te verbeteren’, zegt Andersen.

De verladers die faliekant tegen de P3-alliantie waren, blijven ongerust. ‘De autoriteiten hebben over P3 gezegd dat het te ver ging’, zegt Lodewijk Wisse van verladersorganisatie EVO. ‘Wat zij gedaan hebben is dus een stapje terug. Maar feitelijk is dit niet anders dan wat de G6-alliantie (APL, Hapag-Lloyd, Hyundai Merchant Marine, MOL, NYK en OOCL, red) en CKYH ‘Green Alliance’ (Cosco, “K” Line, Yang Ming Line en Hanjin Shipping, Evergreen – red.) doen. Onze kritiek op allianties blijft staan. De verlader moet zelf kunnen kiezen met welke rederij hij in zee gaat. Laten Maersk Line en MSC hierover eerst maar eens met ons het gesprek aangaan. Zolang die attitude niet veranderd, blijven wij gereserveerd.’

VSA tussen Maersk Line en MSC in het kort:

  • Maersk Line draagt 110 schepen bij met een capaciteit van 1,2 miljoen teu (55% van de totale VSA-capaciteit)
  • MSC draagt 75 schepen bij met een capaciteit van 900.000 teu (45% van de totale VSA-capaciteit)
  • De VSA omvat 21 diensten op de routes Azië-Europa, Europa- oostkust Verenigde Staten en Azië-Verenigde Staten (oost- en westkust)
  • Maersk en MSC blijven verantwoordelijk voor hun eigen operaties, planning en schepen.
  • De VSA betreft een periode van tien jaar en gaat begin 2015 in.

via: www.nieuwsbladtransport.nl