Containerrederijen investeren fors in nieuwe schepen, maar in nieuwe containers steken zij nauwelijks geld. Dat laten ze over aan leasebedrijven.
Dat blijkt uit de Container Census 2015 van de Britse maritieme data-analist Drewry. De aankoop van nieuwe containers laten de rederijen vooral over aan leasemaatschappijen. De vloot huurcontainers is in 2014 met 9% gegroeid tegen 4% groei van het aantal containers dat in eigendom is van rederijen of andere transportoperators.
Daarmee zijn de leasebedrijven in 2014 de rederijen voorbij gestreefd in grootte van de vloot. De Leaseorganisaties hebben ruim 17 miljoen teu in bezit. De rederijen een fractie minder. In 2013 bezaten containercarriers nog ruim 16 miljoen teu aan containers, terwijl leasemaatschappijen op zo’n 15,5 miljoen teu uitkwamen. Het aantal containers dat in handen is van overige transportondernemers is stabiel gebleven op ongeveer 2 miljoen teu.
Hoewel de financiële gezondheid van ondernemingen in de containerscheepvaart is verbeterd sinds 2009, is hun toegang tot nieuw kapitaal nog steeds beperkt. Rederijen gebruiken de beperkte financieringsmiddelen daarom liever voor grotere en efficiëntere schepen dan voor nieuwe containers.
Drewry schat dat er in 2014 ongeveer 10 miljard dollar aan containerschepen in de orderboeken is komen te staan met een totale capaciteit van 1.06 miljoen teu. Dat cijfer wordt dit jaar ruimschoots overtroffen. Halverwege het jaar stond de teller al op 9,5 miljard dollar aan nieuwe orders met een totale capaciteit van 1,14 miljoen teu. Daar zitten de negen 14.000 teu schepen met een totale waarde van 1,1 miljard dollar van Maersk Line nog niet eens bij.
Daar staat tegenover dat rederijen in en overige transporteigenaren in 2014 4,2 miljard dollar staken in nieuwe containers. Dat is 35% minder dan in 2011. Volgens Drewry blijken de leasemaatschappijen in staat om een betere financiering in de wacht te slepen.