0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

Rotterdam verliest bezoek van grootste rederijen

De grootste haven van Europa dreigt slachtoffer te worden van de aangekondigde alliantie van de drie grootste containerrederijen.

Dat blijkt uit het nieuwe vaarschema die de drie marktleiders gisteren bekend hebben gemaakt. De haven van Rotterdam moet komend jaar minder bezoek verwachten van de lijnvaartmaatschappijen Maersk (Denemarken), MSC (Zwitserland) en CMA CGM (Frankrijk) die eerder dit jaar een samenwerkingsverband met de naam P3 aankondigden.

Pijnlijk

Rotterdam wordt vanaf april 2014 in plaats van acht keer per week nog maar vier keer aangelopen. ‘Op eerste gezicht ziet het er voor Antwerpen beter uit’, erkent een woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam (HbR) verwijzend naar de belangrijkste concurrent van de Maashaven.

Een verlies van aanlopen door containerrederijen is pijnlijk voor Rotterdam omdat het met de aanleg van de Tweede Maasvlakte juist heeft ingezet op een groei van het aantal bezoeken en een toename van de lading. Volgend jaar worden twee nieuwe containerterminals in gebruik genomen op de Tweede Maasvlakte waardoor de capaciteit flink toeneemt.

HbR benadrukt dat het nieuwe vaarschema van de P3-alliantie een momentopname is. Wanneer de terminals op de Tweede Maasvlakte volledig operationeel zijn zullen de rederijen juist meer op Rotterdam gaan varen. ‘Dat gaat automatisch lading aantrekken’, aldus de woordvoerder.

Schadeclaim

Als het nieuwe vaarschema toch voor langere tijd ladingverlies betekent, zou dat extra zuur zijn omdat overslagbedrijf ECT al langere tijd waarschuwt voor overcapaciteit en lagere bezettingsgraden door de komst van de nieuwe terminals. ECT spande eind 2011 een rechtszaak aan tegen HbR omdat de uitgifte van grond op de Tweede Maasvlakte aan concurrenten onrechtmatig zou zijn geweest omdat er niet meer lading naar Rotterdam wordt gebracht. ECT eist een schadeloosstelling van €1 mrd. De procedure loopt nog.

Volgens HbR zijn de gevolgen van de bekendgemaakte vaarschema’s door de P3-alliantie nog niet te overzien. ‘We moeten daar eerst nog goed op studeren’, aldus de woordvoerder. ECT wil niet reageren voordat het het vaarschema heeft geanalyseerd.

Halvering

Vanuit het Verre Oosten zullen de drie rederijen nog maar vier keer per week Rotterdam aandoen. Dat is een halvering ten opzichte van nu. Dat betekent echter niet automatisch dat Rotterdam minder lading te verwerken krijgt. Omdat steeds grotere schepen worden ingezet zullen per keer mogelijk meer containers worden gebracht en gehaald. Dat kan ook leiden tot meer transhipment – scheepvaart die zeecontainers in kleinere aantallen langs de kust verder brengt. Terminals verdienen aan het aantal containers dat ze verwerken. HbR verdient aan het aantal schepen dat de haven binnenloopt.

Antwerpen krijgt in het nieuwe vaarschema een nieuwe aanloop en evenaart wat betreft het bezoek van P3-schepen Rotterdam. Rotterdam blijft wel de koploper in de zogeheten Hamburg-Le Havre range van Noord-Europese zeehavens qua totaal aantal zogeheten loops. Van alle containerrederijen samen ontvangt de Maashaven in 2014 17 aanlopen vanuit het Verre Oosten.

Mededingingsautoriteit

De drie grootste rederijen hebben tezamen 40% van de markt in handen. De voorgenomen alliantie wordt daarom onderzocht door de mededingingsautoriteit van de Europese Commissie.

De drang naar concentratie in de containervaart is een gevolg van oplopende brandstofkosten, een overschot aan schepen en terugvallende tarieven. Door een krachtenbundeling op de drie belangrijkste vaarroutes (Europa-Azië, Europa-Amerika en Azië-Amerika) zouden de kosten kunnen worden gedrukt.

via: www.fd.nl