0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

Vaarverbod in delen van Duitse Rijn

Op meerdere plaatsen in de Rijn in Duitsland mag niet worden gevaren in verband met hoogwater.

De scheepvaart is maandag stilgelegd bij de plaats Kaub, zo’n 50 kilometer onder Koblenz en in het stuk rivier dat loopt tussen de steden Speyer en Bingen. Dat meldde een woordvoerster van het Hoogwatermeldcentrum Rijn in Mainz maandag.

Eerder waren schippers al gewaarschuwd om langzamer te varen en afstand te houden van de oevers. De hoogste waterstand wordt in de nacht van maandag op dinsdag verwacht. Voor de komende dagen voorspellen Duitse meteorologen rustiger weer.

Dit weekend mocht er rond de Zwitserse stad Basel op de rivier de Rijn niet meer worden gevaren als gevolg van hoogwater. Hevige regenval heeft voor het seizoen voor buitengewoon hoge waterstanden gezorgd, bij Basel tot een stand van ruim 8,3 meter die dit weekeinde oploopt naar mogelijk 9 meter. Op de in Basel gehanteerde meetlat is 6 tot 6,5 meter normaal in deze tijd van het jaar. De autoriteiten hebben zaterdag de scheepvaart op de Rijn over 30 kilometer, tussen het Zwitserse Rheinfelden en de Franse sluis van Kembs ten noorden van Basel, stilgelegd.

Komende week worden in de Rijn in Nederland hoge waterstanden verwacht. Van echte problemen door hoogwater is echter geen sprake, want daarvoor zou het waterpeil in Rijn, Waal en IJssel nog aanzienlijk hoger moeten komen te staan. Volgens Rijkswaterstaat stijgt de Rijn bij Lobith in de komende dagen van 12,00 naar ongeveer 13,55 meter boven NAP. Dat komt door hevige regenval in het Duitse stroomgebied van de Rijn. Als het rivierwater boven de 12,00 meter boven NAP komt, lopen uiterwaarden onder. Dat is in deze tijd van het jaar lastig. Maar pas als het water verder stijgt naar rond de 15,00 meter boven NAP gaan waterbeheerders de dijken extra controleren.

Volgens Rijkswaterstaat zijn de hoge waterstanden in juni ‘bijzonder’. Alleen in 1970 en in 1983 stond het rivierwater in deze tijd nog hoger. Voor de Maas verwacht de dienst geen bijzonderheden, want die rivier wordt niet gevoed vanuit Duitsland.

via: www.nieuwsbladtransport.nl