0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

Winstexplosie voor Maersk

Maersk Line heeft zijn winst in 2013 vooral dankzij kostenbesparing weten te verdrievoudigen tot anderhalf miljard dollar.

De nettowinst van moeder A.P. Møller-Maersk daalde evenwel met 261 miljoen dollar tot 3,8 miljard dollar.

Volgens het concern werd het resultaat over 2012 echter geflatteerd door een meevaller van 900 miljoen dollar. Het ging daarbij om de afwikkeling van een fiscaal geschil van Maersk Oil met Algerije.

Maersk Line wist de winst spectaculair op te voeren dankzij ‘verbeteringen in het scheepsnetwerk, die leidden tot lagere kosten per eenheid en werden gesteund door een lagere bunkerprijs’.

De opbrengst per teu daalde evenwel met ruim 7% tot 2674 dollar per feu (veertigvoets container), wat deels werd gecompenseerd door het met 4% tot 8,8 miljoen feu gegroeide volume. De rederij wist het brandstofverbruik vorig jaar met 12% terug te dringen.

Overslagdivisie APM Terminals wist de winst met 10% op te voeren tot het nieuwe record van 770 miljoen dollar. Het volume groeide met een bescheiden 3% tot 36,3 miljoen teu, vooral dankzij uitbreiding van het netwerk. De belangrijkste daarvan zijn de acquisitie van het Russische Global Port Investments en de opening van de nieuwe Brasil Terminal Portuario in Santos.

Ook Maersk Drilling realiseerde dankzij een winstgroei van ruim 50% tot 528 miljoen dollar een nieuw record. Volgens de groep waren alle booreenheden het afgelopen jaar verhuurd en en lagen de dagprijzen boven die in 2012.

Daar tegenover stonden zware verliezen bij Maersk Tankers, dat voor het tweede jaar achtereen ruim 300 miljoen dollar in het rood eindigde. De groep is in hoog tempo bezig terug te trekken uit de tankvaart en heeft vorig jaar maar liefst 39 schepen afgestoten, waaronder vijftien grote olietankers (vlcc’s) aan het Belgische Euronav.

De expeditietak, die enkele jaren geleden onder de Nederlandse merknaam nieuw leven werd ingeblazen, eindigde eveneens in de rode cijfers. Na de winst van 55 miljoen in 2012 was er vorig jaar een verlies van 111 miljoen dollar. Volgens het concern is dat vooral toe te schrijven aan ‘aanzienlijke transformatiekosten en voorzieningen’.

Verhoudingsgewijs was Svitzer, sleepvaart en berging, de groeikampioen binnen het concern, met een winstsprong van 7 tot 156 miljoen dollar, wat overeenkomst met een groei van 2229%. Dat was evenwel voor het grootste deel te danken aan winst op de verkoop van materieel.

via: www.nieuwsbladtransport.nl