0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

Zorg- en loftuitingen voor 2M

De Vessel Sharing Agreement (VSA) die Maersk Line en MSC gisteren onder de naam 2M hebben gepresenteerd, stuit op veel wisselende reacties. Helemaal negatief is echter niemand.

Alleen de verladers maken zich grote zorgen over de overeenkomst die de Deense en de Zwitserse rederij met elkaar hebben gesloten. De Europese verladersorganisatie ESC zegt erg bezorgd te zijn over het marktaandeel dat 2M vertegenwoordigt op de route tussen het Verre Oosten en Europa. Maersk en MSC zijn gezamenlijk goed voor 35% van het containervervoer op deze route. ESC erkent wel dat dit veel beter is dan de 46% die de afgeblazen P3-alliantie van de twee rederijen met de Franse containercarrier CMA CGM wilde opzetten, maar dat ook bij het marktaandeel van 2M de klanten het onderspit dreigen te delven. ESC belooft de stappen van 2M dan ook nauwkeurig te volgen en te controleren of de keuzevrijheid voor klanten in takt blijft.

Volgens het Deense onderzoeksbureau SeaIntel is CMA CGM de grote verliezer van de VSA tussen Maersk Line en MSC. Maersk heeft duidelijk aangekondigd dat de VSA alle andere samenwerkingsverbanden vervangt. De Franse containervervoerder werkt nu op enkele routes tussen oost en west nog samen met Maersk. Volgens SeaIntel kan dit wel het moment zijn voor CMA CGM om de banden met de Arabische rederij UASC en China Shipping Container Lines weer verder aan te halen. CMA CGM heeft overigens nog steeds niet gereageerd op het avontuur die de twee P3-partners Maersk en MSC zonder de Fransen aangaan.

Topman Diego Aponte van MSC zou de samenwerking tussen zijn voormalige P3-vriend CMA CGM met de Arabieren en Chinezen niet betreuren. Hij zei gisteren tijdens een interview met Lloyd’s List dat er meer van dit soort VSA’s zouden moeten komen, omdat te veel partijen actief zijn op de wereldmarkt van de containervaart. Consolidatie is volgens hem daarom erg gezond voor de sector.

Zakenbank Macquairie Securities heeft alleen maar lof voor het initiatief van de Denen en de Zwitsers. In een reactie noemt de bank 2M een meesterzet. Het wordt voor de Chinese autoriteiten erg lastig om over deze VSA een veto uit te spreken, zoals het Chinese ministerie van Handel wel over P3 deed. 2M gaat niet verder dan verschillende allianties waaraan verschillende Chinese rederijen deelnemen. De kans dat Brussel of de Amerikaanse toezichthouder FMC een stokje steekt voor de plannen van 2M is nihil. Zij gingen eerder al akkoord met P3.

2M en andere VSA’s zullen onherroepelijk positieve effecten hebben op veel Noord-Europese havens als Antwerpen en Rotterdam, stelt het Britse maritiem onderzoeksbureau Drewry. De congestie staat de ontwikkeling van deze havens veelal in de weg. VSA’s en allianties benutten de capaciteit op schepen beter, waardoor het containervervoer kan blijven groeien zonder dat de uitstoot toeneemt.

Overigens neemt met de komst van allianties en vessel sharing agreements de betrouwbaarheid van de containervaart zienderogen af, zegt Drewry. Het aantal schepen dat het nog redt om binnen het vaarschema te blijven is afgelopen paar jaar sterk afgenomen.

via: www.nieuwsbladtransport.nl