VLISSINGEN – Een nieuwe containerterminal in Vlissingen-Oost kan uiteindelijk voor 100 à 150 mensen werk opleveren. Initiatiefnemer Kramer Group uit Rotterdam wil al op korte termijn aan de slag.
Eerdere ideeën voor een containerterminal, zoals de WCT en de kleinere VCT, liepen uiteindelijk op niets uit. Kramer is vastbesloten er samen met de Zeeuwse havenbedrijven Verbrugge Terminals en Kloosterboer wél een succes van te maken.
“De vorige plannen zijn allemaal gelanceerd in de tijd net voor het uitbreken van de crisis. Dan is het gewoon lastig om de grote investeringen terug te verdienen”, zegt Ted Holleman, commercieel directeur van Kramer. “Nu is wel de verwachting dat het goed gaat en dat de markt blijft groeien.”
Basisvolume
Wat ook helpt is dat Verbrugge en Kloosterboer een joint venture zien zitten, zegt Holleman, die zelf in Goes woont. ,,Dat zijn de twee partijen die een groot deel van de ladingstroom in Vlissingen in handen hebben. Ze behandelen zo’n 200.000 containers per jaar, zodat je een basisvolume hebt waar je mee kunt beginnen. Daarnaast is er een heel goede samenwerking met North Sea Port.”
Kramer heeft al een terminal op de Maasvlakte, met 750.000 overslagbewegingen per jaar. ,,Daar kunnen we niet uitbreiden”, zegt Holleman. ,,Door de verwachte groei van de overslag in Rotterdam en Antwerpen denken we dat een locatie in Vlissingen, ook gezien de goede geografische ligging, echt nodig is.”
De terminal moet komen op de hoek van de Quarles- en de Bijleveldhaven, precies op de plek waar ooit de VCT was gedacht. ,,Maar het wordt geen VCT 2.0, eerder een Kramer 1.0.” De expertise opgedaan in Rotterdam neemt het bedrijf mee naar Vlissingen. Zo komt er een depot waar lege containers worden opgeslagen, schoongemaakt en opgeknapt. Ook dochterbedrijf Seamark Reefer Service, dat koelcontainers repareert, krijgt een plaats op de terminal.
Bananen
Holleman merkt in gesprekken met rederijen zeker interesse voor Vlissingen. ,,Maar niemand zet een handtekening bij het kruisje zolang er nog niets is.” De uitdaging wordt vooral ook om ladingstromen slim met elkaar te verbinden, zoals Kloosterboer al doet met bijvoorbeeld bananen en uien.
In Rotterdam is Kramer in acht jaar gegroeid van 70 naar 200 man. Dat aantal wordt in Vlissingen niet gehaald. ,,Zeker niet in het begin. Maar ik verwacht dat op termijn wel 100 tot 150 mensen op de terminal werkzaam zijn.”
Etappes
Het project zit nog in de onderzoeksfase. De terminal moet in etappes vorm krijgen. Het uiteindelijke doel is een terminal met onder meer een kade van ruim 700 meter voor deepsea-schepen en een kade van 600 meter voor binnenvaart- en shortsea-schepen.
Kramer wil voorzichtig beginnen. Als jaartal is 2020 genoemd. ,,Maar ik denk dat het eerder is”, zegt Holleman. ,,Er is al een kade, er is een terrein, er staan kranen en er zijn mensen. Je kunt dus in principe al schepen behandelen. Aan de andere kant willen we het wel professioneel neerzetten, met een mooie terminal, automatische poorten, 24/7-bezetting en ons eigen softwaresysteem. Dan ben je wel een paar maanden bezig, maar het hoeft echt geen jaren te duren.”
Bedrijfsvideo van Kramer Group:
Geschreven door: PZC
/