0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

Maersk ziet geen structureel reefertekort

Maersk ziet geen ‘significante’ opbouw in een tekort aan reefercontainers. Dat zegt het bedrijf in reactie op expediteurs en marktanalisten die juist wel een ‘enorm’ tekort verwachten.

‘Wij zien geen tekenen van een opbouwend tekort in reefercontainers’, zegt Ingrid Uppelschoten Snelderwaard,

Head of Equipment bij Maersk Line. ‘In een beperkt aantal gevallen kan er wel tijdelijke krapte optreden. Dit wordt gedeeltelijk gedreven door een algemene toename in vraag naar containertransport, en gedeeltelijk door veranderingen in de wereldwijde reeferstromen die invloed hebben op de herpositionering van de koelcontainers.’

Uppelschoten Snelderwaard benadrukt dat Maersk Line de laatste jaren flink heeft geïnvesteerd in uitbreiding

van de reefervloot. In 2015 bestelde het bedrijf al 30.000 reefers, gevolgd door nog eens 14.800

koelcontainers in september vorig jaar. 

Het Deense scheepvaartconcern heeft een dominante positie in de reefermarkt. Maersk Line heeft met 270.000 koelcontainers de grootste reefervloot van de markt. Daarnaast is Maersk Container Industry, de containerfabrikant van het bedrijf, na China International Marine Containers (CIMC) de grootste fabrikant van koelcontainers met fabrieken in China en Chili.

Het standpunt van Maersk druist in tegen geluiden van consultancybureaus als het Nederlandse Dynamar en het Britse Drewry, die juist wel een tekort zien ontstaan. Uit cijfers van Dynamar blijkt dat de productie van reefercontainers met de oplevering van 155.000 nieuwe units vorig jaar 43% lager lag dan in 2015. Vooralsnog lijkt de productie dit jaar niet spectaculair te herstellen. In het eerste halfjaar werden er circa 80.000 nieuwe koelcontainers gebouwd.

Naast de investering van Maersk Line vorig jaar hebben van de grote carriers momenteel alleen Hapag-Lloyd en CMA CGM nieuwe orders uitstaan, van respectievelijk 7.700 (7000 x 40’HC, 700 x 20′) en 2.200 (2000 x 40’HC, 200 x 20′) stuks. 

Containerisatie

De markt voor verse en bederfelijke waar ondergaat al jarenlang een trend van containerisatie. De reefercontainer vervangt in steeds grotere mate de de conventionele reeferschepen, die de lading op pallets in het ruim laden. Volgens Drewry is die marktbeweging nu in een stroomversnelling aan het komen. In 2021 zal volgens het consultancybureau 85% van alle verse goederen in containers worden vervoerd, ten opzichte van 79% nu. 

In dat kader wordt de samenwerking tussen de nichecarrier Seatrade en CMA CGM als een interessante beschouwd. De samenwerking betreft een vessel sharing agreement op een nieuwe rond-de-wereld containerdienst van Seatrade, waardoor de frequentie van eens per tien dagen naar wekelijks is verhoogd. De nieuwe dienst, die de naam PAD Meridian draagt, wordt verzorgd door dertien schepen. Zes van Seatrade, zes van CMA CGM en één van de Franse rederij Marfret, die als derde partner in de overeenkomst betrokken is.

Seatrade geldt al jaren als de grootste rederij in het conventionele reefersegment, maar de ook de Groningse rederij verschuift zijn aandacht naar containers. Het bedrijf heeft acht full containerschepen besteld, met een optie op nog eens acht van deze schepen. De eerste vier, de ‘Seatrade Orange’, ‘Seatrade Red’, ‘Seatrade White’ en ‘Seatrade Blue’, zijn ondertussen opgeleverd. De schepen hebben een capaciteit van 2.259 teu en 674 reefer plugs. Een woordvoerder van de rederij zegt voor het eigen bedrijf geen tekort aan reefers te verwachten. 

Laatst gewijzigd: 27 september 2017 14:25

Geschreven door: Tobias Pieffers / Nieuwsblad Transport