0° C
The location could not be found.
Bezoekers Registratie

Welkom bij de Kramer Group

Vul uw gegevens in om u te registreren wanneer u Kramer Group gaat bezoeken.

ONE noteert voor het eerst winst na rampjaar

Na een jaar waarin ruim een half miljard verlies werd gemaakt, mag Ocean Network Express (ONE) voor het eerst zwarte cijfers schrijven. Dat blijkt uit het kwartaalrapport van het bedrijf, dat prompt de winstverwachting voor 2019 naar boven heeft bijgesteld.

De rederij heeft in het eerste kwartaal van het nieuwe fiscale jaar, dat is begonnen op 1 april, een winst van vijf miljoen dollar gerealiseerd. Dat is een reuzensprong vergeleken met dezelfde periode vorig jaar toen ONE 120 miljoen dollar verlies moest noteren.

De rederij ging op 1 april 2018 van start. De containerdivisies van NYK, MOL en “K” Line bundelden destijds hun krachten om een sterkere positie te garanderen binnen de competitieve containermarkt. 2018 werd echter een rampzalig jaar, waarin een verlies van maar liefst 586 miljoen dollar (525 miljoen euro, tegen huidige wisselkoers) werd geboekt.

Opstartproblemen

De Japanners kenden bij de start veel problemen. Onder meer door personeelstekort en IT-problemen was de dienstverlening ondermaats en bleef het aantal vervoerde containers beneden verwachting. Het resultaat: ontevreden klanten. MOL noemde de start destijds ‘wanordelijk’. Naast de opstartproblemen, rezen ook de brandstofkosten de pan uit.

ONE presenteerde eind vorig jaar een plan om terug in de zwarte cijfers te komen. Dit moest gaan gebeuren door vaker en beter gebruik te maken van ultragrote nieuwbouwschepen en door het opzetten van nieuwe feederdiensten in Europa en Azië. Andere aandachtspunten waren onder meer het reduceren van brandstofkosten, kostenbesparende initiatieven op verschillende bedrijfsafdelingen en productieverhogende maatregelen op de terminals.

Omzetgroei

Aan de hand van deze nieuwe strategie lijkt de rederij dit boekjaar de weg omhoog te hebben gevonden. De omzet groeide ten opzichte van afgelopen jaar aanzienlijk met bijna 40% naar circa 2,9 miljard dollar en er viel dus ook een bescheiden winst te noteren.

In het kwartaalrapport wordt een aantal redenen genoemd voor de ommekeer. Zo zijn de vrachttarieven op een aantal continenten verbeterd en de variabele kosten grondig teruggeschroefd. Ook nam de containeroverslag behoorlijk toe.

De volumes van de headhaul-containers op de trans-Pacifische routes tussen Azië en Noord-Amerika en Azië en Europa stegen in het eerste kwartaal met respectievelijk 26,2 en 43,3% naar 669.000 teu en 460.000 teu.

Door de onverwachte sterke prestaties in het eerste kwartaal heeft ONE zijn winstverwachting voor dit fiscale jaar naar boven bijgesteld: van 85 naar 90 miljoen dollar.

Bron: www.nieuwsbladtransport.nl